Beiarelva 2014 – Jag saknar ord

Vi anlände till Beiarn efter en vecka i Saltdal och möttes till vår förtvivlan av en älv grumligare än befarat och grumligare än någonsin. Siktdjupet var i stort sett obefintligt och vattnet var fullt av partiklar som flöt runt och bildade en älv som såg ut som välling. Träffade en norrman som liknade det med att fiska i cement. På vår väg längs älven till boendet på Beiarn Turistcenter såg vi heller inte en enda fiskare. Allt vi såg var en grå älv med stränderna full av grå lera. Vibeslutade snabbt att inte lösa fiskekort utan vänta till dagen därpå och hoppas på att älven skulle klarna, om än bara en aning så man kunde se var man satte fötterna. Klockan 6 morgonen efter stod vi i cementet på Trones och dängde ut flugor vi inte trodde vi skulle behöva använda. Ingen av oss kände något och dom få men tappra fiskare vi träffade såg lika uppgivna ut som vi kände oss. Dagen därpå såg älven något bättre ut så vi löste ytterligare ett fiskekort på Trones och fortsatte, helt utan förhoppning, harva med våra flomflugor. Pappa hade en dragning men det var också det enda som skedde innan älven återigen blev så grumlig att man inte såg sina fötter ens inne vid strandkanten. Nästkommande dag åkte vi tillbaka till Saltdal och löste fiskekort där istället.

Sista dagen på semestern gjorde gubben ett sista försök i Beiarn. Efter två timmar gav han upp och resten av dagen tillbringade vi alla tre på verandan med varsin öl och hängande huvuden. Idag lämnade vi  vemodigt Beiarn för i år och hoppas att Beiarelva får tillbaka sin vackra turkos karaktär till nästa år. Någon vackrare plats har jag aldrig upplevt. Tills nästa år ska jag minnas hur älven brukar se ut och den 10 kilos lax jag landade där första året.

Beiarelva och utloppet av Tollåga

Beiarelva och utloppet av Tollåga
Beiarelva och utloppet av Tollåga 10 augusti 2014

Innerholmen
Innerholmen

När man inte fotar lax får man fota annat
När man inte fotar lax får man fota annat

Vemodig hemresa
Vemodig hemresa

Beiarelva som den såg ut när jag slog pb på 10 kg lax
Beiarelva som den såg ut när jag slog pb på 10 kg lax

 

För fortsatt uppdatering om älven följ Beiarelva på Facebook https://nb-no.facebook.com/Beiarelva

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.