Min första fisk på fluga!

Jag har fått min första fisk på flugspö :) Mitt 14 fot klass 9 Hardy Demon och en egenbunden tubfluga resulterade i två stycken blanka havsöringar. Dom vägde inte mer än uppskattningsvis ett kilo tillsammans, men det spelar ingen roll, jag är nöjd ändå! Mitt mål detta år var att fånga en fisk, vilken som helst och oavsett storlek på flugspö och det lyckades jag med. Dessutom med en fluga jag själv knåpat ihop efter påhittat mönster.

Denna kreation resulterade i mina två första fiskar på flugspö. Fångade en sen kväll i en grumlig del av Saltdalselva.

Givetvis hade det varit extra roligt om det hade hakat på någon större fisk men det får bli nästa års mål. I höst kommer jag fortsätta kastträna och finslipa skagittekniken, vilket är absolut nödvändigt då 99 procent av mina kast blir allt annat än de ska.

Vi fiskade i Saltdal i sex dygn. Under hela tiden var vattennivån i älven lägre och varmare (15-17 grader) än önskvärt. Nedre delen av älven var grumlig medan resten av älven var kristallklar. De tre första dygnen fiskade vi på en av de nedre sträckorna där vi lyckades bra förra året. Det här året bjöd dock bara på små havsöringar under kilot. Följande dagar fiskade vi högre upp i älven där vattnet var klart, vilket resulterade i att mina fiskekamrater tappade varsin stadig lax och landade varsin på tre respektive två kilo. Sista fiskedygnet hade jag inte känt något annat än småfisk. Lätt frustrerad bestämde jag mig motvilligt för att montera ihop spinnspöt och hakade på en silver Toby 20 gram (behövs inget annat i draglådan om man fiskar efter lax och havsöring i älv. Tack ABU för den! :) ). Tyvärr fanns det bara två kort kvar där vi ville fiska så min käre gubbe blev utan och fick agera assistent. Han gick plikttroget med mig när jag skulle göra mina första kast med det motvilligt monterade spinnspöt. I färd med att jag okoncentrerat vevade in mitt tredje kast drog det på en stadig havsöring. Jag var inte alls beredd varpå jag inte lyckades göra något mothugg. Sekunden senare for den upp i ytan och krängde vilt bara några meter från mina fötter. Jag hade ingen som helst kontroll och plötsligt tog draget en rejäl lufttur rakt emot oss. Draget missade gubben med några centimeter och fortsättningsvis agerade han assistent på betryggande avstånd. Några timmar senare fick han gladeligen hjälpa mig att landa en liten lax. Den vägde bara 1,6 kg men platsen jag valt att fiska på kunde nog inte vara mer besvärlig. Hade det varit en större lax som beslutat att dra uppströms hade jag blivit tvungen att ta ett snabbt beslut att antingen förlora fisken eller ta en simtur. Förmodligen hade jag simmat. Laxfiske är en uppfriskande galenskap!

Ett tips när man är vid en ny älv eller har för avsikt att fiska en ny sträcka som man inte vet något om är att reka innan fiskedygnet börjar. På så vis slipper ni ägna halva fisketiden åt att hitta fiskeplatser, parkeringar, stigar och dylikt. Man ska vara trött efter fiskedygnets slut, inte före!

Hur var det nu en Perry Poke skulle se ut..?
Hur var det nu en Perry Poke skulle se ut..?

Nattfiske
Nattfiske

Spöstöd
Spöstöd

Os
Os

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.