Kastkurs Skagit Dag 1

Vilken härlig dag! Den bästa dagen i Ljungan någonsin!
Pappa, gubben och jag själv anlände till Viforsen, Ljungan kl 8:30 för att starta kastkursen klockan 9:00. Kastinstruktören var redan där. Vi började dagen med kaffe, äggmacka och lite snack. Vädret var bättre än förväntat men mulet och kallt. Det var dock uppehåll och ingen vind att tala om. Det gråa vädret och kylan uppvägdes snabbt av rolig träning, trevligt sällskap, fin natur och en älv full av vakande harr.
Efter avslutad frukost fick vi allmän information och teoretisk kastinstruktion om skagittekniken. Därefter en demonstration av hur man praktiskt utför skagitkast. Det såg enkelt ut, men när vi själva skulle träna insåg jag snabbt att allt inte är så enkelt som det ser ut. I alla fall inte för en total gröngöling inom flugfiske som jag själv. Däremot kan jag, efter bara en dag, konstatera att detta är en teknik man snabbt kan lära sig med rätt hjälp, och jag kan med säkerhet säga att det jag lärt mig under en dag med kastinstruktör säkerligen hade tagit en hel säsong att lära sig på egen hand.
Till en början gick det mesta dåligt, men glädjen av att lyckas med ett kast uppväger alla 100 dåliga kast. Att känna hela kastet i spöt är en mäktig känsla.
Vi började med att bara träna på att rulla ut linan. Det låter kanske enkelt men jag kan lova att det inte är lätt som en plätt. Jag vet hur jag ska göra och hur jag inte ska göra men i praktiken fallerar teorin. Ibland lyckas det och då är jag glad, då blir jag motiverad och orkar 100 dåliga kast till.

Dagens utrustning: Loop Black Line 12´4″ klass 8/9. Lina Skagit Vision 550 grains.

Under dagen har jag fått bort en del olater, bland annat att göra ett litet hopp i framkastet, ducka genom hela kastet (trots att det inte finns någon krok på tafsen), krampa tag i spöt med båda händerna (vilket i och för sig endast försvinner efter att jag blivit trött, mycket trött). I stället har jag lagt till med andra egenheter, som att dra upp vänster knä i framkastet. Mycket märkligt, men i morgon ska även det bort.
I morgon ska vi lära oss att skjuta ut lina. 15 meter ska vi tydligen klara. Jo, tjena! Men vi har en utomordentligt bra instruktör så det går säkert bra, det också.
Jag ser med glädje och förväntan fram emot morgondagen då jag ska skjuta ut dom där 15 metrarna rakt och fint över älven!

Träning ger färdighet – så sant som det är sagt!

Stort tack till vår fenomenala kastinstruktör som på ett otroligt engagerat, tydligt, konstruktivt, positivt och pedagogiskt sätt talar om för oss hur vi ska (och inte ska) göra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.