Jag är frälst

Skagit heter min frälsare!
Jag har varit skeptisk mot denna kastteknik men jag erkänner mig besegrad! Det här är grejen för den som är nybörjare på flugfiske med tvåhandsspö, och i synnerhet om man är rädd för att kroka sig själv. Jag borde ha lyssnat på min kloke far som redan för ett år sedan tyckte att jag skulle utöva skagittekniken. Som vanligt lyssnar man på sina föräldrar senare än man borde…

Vi anlände till Ljungan strax före åtta på morgonen 25/4. Vattenflödet var gissningsvis 130 kbm/s. Vattentemp 4,7 grader. Solen gassade.
Vi stationerade oss i Viforsen av den enkla anledningen att det är ett utmärkt ställe att öva flugkastning på utan att störa andra som effektivt vill fiska.
Jag vadade ut med mitt 12,4 fots spö klass 8/9 för att testa en ny lina. Det var en kapad Hoover/Intermidiate klass 9/10 och det funkade inte alls. När flugan fastnade i spötoppen för femtioelfte gången gav jag upp och vadade tillbaka till torra land. I samma stund kom en annan flugfiskare och hans två härliga söner ner på stranden. Han började genast fråga vad vi hade för utrustning och snart framkom det att han gärna ägnade sin fritid till att lära andra kastteknik. Han började med att berätta om skagit och det slutade med att han ägnade all sin tid till att ge instruktioner och tips om hur man ska göra och inte göra. Han monterade spö efter spö så vi fick prova olika vikter. Till slut tröttnade sönerna på att fiska och han blev tvungen att packa ihop och åka hem. Han hade löst fiskekort men fiskade ingenting själv eftersom han var fullt upptagen med att instruera oss. Jag lyfter på hatten för denna trevliga människa som så genuint ville hjälpa oss. Och jag lyfter på hatten för hans söner som hade tålamod med oss.

Denna dag i Ljungan må ha varit den minst effektiva rent fikemässigt men det var den absolut mest givande dagen i Ljungan någonsin!
Vi träffade även ett par andra trevliga fiskekamrater vid strandkanten som hade lika mycket fotoutrustning som fiskeutrustning. Det visade sig att båda var fotografer till yrket (varav en av dem fotar för tidningen Flugfiske i Norden http://www.flugfiskeinorden.se/, som för övrigt är en mycket trevlig och läsvärd tidning) och båda har ett stort intresse för fiske och avkoppling i naturen. Vad roligt det är att träffa trevliga och likasinnade människor!

Sammanfattningsvis kan jag säga att dagen resulterade i att pappa hade ont i armen (tennisarmbåge ock kalkaxel på samma gång ), gubben min var lyrisk och jag var både lyrisk och hade ont överallt. Gemensamt hade vi att alla var på gott humör trots våra individuella åkommor. Vilken givande dag! Jag lärde mig mer på ett par timmar än jag gjort sen jag började med flugfiske och jag är mer taggad än någonsin!

Stort tack till Mogge och ni två fotografer!

What the hell is skagit?
Kika gärna in på denna länk:
http://www.youtube.com/watch?v=MtOA6m0ZCVc

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.