Kategoriarkiv: Flugbindning

Julklapp och nytändning

Efter en höst med blogguppehåll och fiskedvala fick jag nytändning efter en oväntad men otroligt uppskattad julklapp. Det var en vän till gubbens döttrar som dök upp med en stor julklapp under armen. Julklappen innehöll en hel samling diverse bindmaterial och verktyg samt varsin finöl och en flaska vin. Rörd! Tack Mattias!

Nu kör vi igen! :)

Kärlek
Kärlek

Flasktuber

Jag älskar att binda flugor på flasktuber! Antagligen beror det på att det inte ryms så mycket material så tålamodet hinner inte ta slut. Min personliga favorit av flasktuber är modellen från Loop.

Med två veckor kvar innan bilen sätter kurs mot Saltdal och Beiarn inser jag dock att av de 60 flugor (ej inkluderat det 20-tal som är borttappat eller bortskänkt) jag bundit under vinterhalvåret är av modell större. Med andra ord blir det nog en del flugbindning av modell mindre i veckan, med all säkerhet några flasktuber.

Här är tre stycken, som enligt mig, är av modell mindre.

 

P1010758

Jag beundrar dom som binder imitationsflugor av knott, mygg och myror!

Bananfluga

Det här med flugbindning är en djungel av material, mönster och teorier. För ungefär ett år sedan band jag min första fluga, en sunray shadow. Efter det har det blivit en hel del flugor av mycket varierande form och kvalitet. Jag tragglar mig fortfarande fram i denna djungel av hår och fjädrar. Målet är att så småningom klara av att binda klassiska laxflugor. Det känns långt borta så under tiden tränar jag genom att göra lite egna hårkreationer. Jag tänker ofta att jag ska följa ett vedertaget mönster men det spårar för det mesta ur redan innan jag fäst bindtråden.

Jag har sett otaliga varianter av ”Bananflugan”. Efter mina försök finns tre varianter till.

P1010793

Nedan finner ni en av många bindbeskrivningar på Bananen. Flydressing.se. Flugbindare: Tobbe Hedin.

http://www.flydressing.se/bindteknikflugmoenster/steg-foer-steg-flugbindning/bananen-tubfluga.aspx

Flugbindning Del 1

Om man ska fånga en lax på en egenbunden fluga måste man först binda en fluga. Min käre far har samlat på sig flugbindningsmaterial under 40 års tid så jag tänkte att det skulle bli en lätt match…säg goddag du, var sjutton börjar man när det finns 114 hårmaterial och lika många fjädrar på bordet?! Dessutom finns det 10 olika saxar ämnade för olika ändamål. Sax hit. Sax dit. Sax på tvären. Sax kors och tvärs…